De nieuwe toerist op Ameland bereiken

Een midweek of weekendje weg in eigen land? Tijdens de coronaperiode was het ‘vechten’ voor een plekje. Hotels en vakantieparken waren weken van tevoren volgeboekt, een zoektocht op Airbnb werd bijna onmogelijk en veerboten voeren afgeladen vol Nederlandse toeristen af en aan naar de Waddeneilanden. Ook Ameland werd drukbezocht. Naast de kampeerders die jaarlijks terugkeren en alles over het eiland weten, kwamen er ook veel nieuwe toeristen naar Ameland. Toeristen die niet gewend zijn aan de situatie op het eiland en daardoor minder rekening houden met hun omgeving.

Een uitdaging op Ameland
Hoewel Ameland blij is met de groei van het toerisme, brengt de drukte en de komst van een ander soort toerist ook uitdagingen met zich mee. De vraag van gemeente Ameland: “Hoe zorgen we ervoor dat toeristen zich welkom voelen, maar tegelijkertijd ook rekening houden met de belangrijk waarden van het eiland: rust, ruimte en natuur?”

De nieuwe toerist
In plaats van de rust- en stiltezoekers, kwamen er veel zon- en zee-aanbidders naar Ameland; vakantiegangers die normaal gesproken naar het buitenland zouden gaan. Deze toeristen zijn soms wat veeleisender en luidruchtiger en hebben vaak beperkte kennis over de culturele waarden en regels van het eiland. Team BAAS werd ingeschakeld om een campagne te ontwikkelen om de ‘nieuwe toerist’ te bereiken en te informeren over de normen en waarden op het eiland.

Weten de nieuwe toeristen bijvoorbeeld dat honden moeten worden aangelijnd in bossen, dorpen en langs het Wad? Dat het belangrijk is om op de wandelpaden te blijven, zodat je de natuur niet verstoort? En dat je gemakkelijk een fiets kunt huren en dus je auto kunt laten staan? Waarschijnlijk niet!

Campagne Liefde voor Ameland
Ameland is een eiland vol verborgen parels: van mooie natuurgebieden tot aan uitgestrekte stranden. Dat willen we graag zo behouden. Samen moeten we zorgdragen voor het eiland, ook tijdens een vakantie of weekendje weg. Deze boodschap staat centraal in de campagne: ‘Liefde voor Ameland: Welkom in onze wereld’.

Samen met de eilanders
Wie weet nu het best hoe het er op Ameland aan toe gaat? Dat zijn natuurlijk de eilanders zelf. Daarom werkten we voor deze campagne zoveel mogelijk samen met partijen van het eiland, zoals het lokale mediabedrijf MLND. Zelf hadden we de rol van projectleiding. We betrokken alle partijen, zorgden voor een duidelijke planning en hielden zicht op de kosten. Ook gingen we aan de slag met het opzetten van het merk, het ontwikkelen van de juiste strategie en de contentcreatie: van de vormgeving tot het schrijven van teksten.

Welkom in onze wereld
Vanuit het merk ‘Liefde voor Ameland’ creëerden we de campagne ‘Welkom in onze wereld’. Want toeristen zijn welkom, maar wel met respect voor het eiland. De campagne bestaat zowel uit offline- als online middelen. In samenwerking met MLND maakten we een website, campagnevideo, advertenties voor in de huis-aan-huis, flyers, duurzame disposables, een social media strategie en een buscampagne.

Platform verder uitbouwen
De website liefdevoorameland.nl dient als platform dat verder uitgebouwd wordt. Nieuwsgierig geworden? Check de website! Door middel van verdiepende content zorgen we in de volgende fase voor nog meer bewustwording en uiteindelijk de gewenste gedragsverandering. Binnenkort lees je in een nieuwe ‘case’ meer over hoe we de contentcreatie hebben aangepakt!


Ook een creatieve campagne lanceren om bewustwording of gedragsverandering te realiseren of om een product of dienst te promoten? Neem contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.