Met trots werken bij de Friese overheid

Trots zijn op het werk dat je doet; Friezen lopen er niet snel mee te koop. De uitspraak ‘Doch mar gewoan, dan dochst gek genôch’, typeert deze Friese nuchterheid. Toch mag die trots best getoond worden. Zeker wanneer je binnen je functie echt het verschil maakt, zoals bij een Friese overheid. Dat is ook het uitgangspunt voor de campagne Grutsk Wurk. Groots Werk. In de huidige arbeidsmarkt is het voor Friese overheden lastig om personeel te vinden. Werken in Friesland, de goedbezochte website die alle vacatures van overheden in Friesland plaatst, sloeg de handen ineen met Provincie Fryslân voor een online wervingscampagne.

Vooroordelen weerleggen
Aan het beeld van een ambtenaar kleven veel vooroordelen. Lui, suf, een negen-tot-vijfmentaliteit: het zijn niet de leukste termen om mee geassocieerd te worden. En dat terwijl er juist ontzettend veel leuke, ambitieuze mensen werken bij de overheid. Tijd om het traditionele beeld van de ambtenaar te veranderen en te laten zien dat de Friese overheid wél een aantrekkelijke werkgever is. Bij de provincie, een gemeente of een andere overheidsorganisatie doe je werk waarin je het verschil maakt. Bovendien kun je direct resultaat zien van het werk wat je doet, want de lijntjes zijn kort.

Grutske Fries
Van fierljeppen, tot pompeblêden en de Elfstedentocht; er zijn genoeg clichés over Friezen te bedenken. Met de campagne wilden we verder kijken dan dit. Wie zijn de mensen die werken bij de Friese overheid, wat hebben ze gemeen en wat verbindt ze? In ons opzicht: de Friese trots. De bescheidenheid waarmee Friezen werk doen dat wel degelijk impact heeft op anderen. Dit is waar de campagnenaam Grutsk Wurk. Groots Werk. vandaan komt. Bij de overheid doe je werk om trots op te zijn.

De vacatures een gezicht geven
De campagne laat zien hoe ‘gewone’ mensen een ‘groots’ verschil maken met hun werk; we geven de vacatures een gezicht. We gingen in gesprek met ambtenaren bij verschillende organisaties en ontdekten hoe hun werkdag eruitziet, op welke manier zij binnen hun werk het verschil kunnen maken en waarom zij met zoveel plezier bij de Friese overheid werken. Deze input hebben we in content gegoten.

Opvallende uitingen
De website ikwilgrootswerk.nl is de verzamelplaats voor de inspirerende verhalen ‘Trots op mijn werk’. Op LinkedIn, Facebook én Instagram vind je onder andere de ‘vacature van de week’ en teasers naar de verhalen op de website. Om tegen associaties zoals suf en lui in te gaan, kozen we voor gewaagde, opvallende kleuren. Vanuit social media updates en de landingspagina’s kun je doorklikken naar werkeninfriesland.nl, waar alle vacatures van overheden in Friesland te vinden zijn. Zo kan er bij interesse meteen gesolliciteerd worden.

 

Vervolg van de campagne
Zelf zijn we ook ‘grutsk’, want nadat de kortdurende campagne officieel tot een einde kwam, kregen we het leuke nieuws dat we deze mochten verlengen. Dat betekent: nog meer inspirerende verhalen op de website en nog meer opvallende social media uitingen in je timeline. Neem dus vooral even een kijkje op ikwilgrootswerk.nl en de social media kanalen van Grutsk wurk. Groots werk.


In de huidige arbeidsmarkt is het voor veel werkgevers lastig om personeel te vinden. Wat dacht je van een creatieve campagne, om werken bij jouw bedrijf of organisatie te promoten? BAAS helpt je graag!